Bouwtips

Renoveren of slopen?

Slopen Multibat

Een zinvolle vraag die men bij de start van iedere renovatie moet stellen is of deze renovatie wel zinvol is, of dat sloop en heropbouw meer aangewezen zijn? Belangrijk is om voor de start alle factoren duidelijk in kaart te brengen om te vermijden dat er tijdens de renovatie problemen opduiken die de balans voor renovatie negatief zou doen uitslaan.

Lees meer >

Traditionele woningbouw

Traditionele woningbouw betekent dat de muuropbouw bestaat uit een binnenmuur, een spouw met isolatie, en een gevel. Deze methode is -met voorsprong- de meest populaire bouwmethode en heeft tal van voordelen. De spouwmuur is erg belangrijk om isolatie- en vochtproblemen te vermijden.

 

Lees meer >

Verkoop op plan

Als u een appartement of een huis op plan koopt, of u gaat in zee met een aannemer voor een nog te bouwen sleutel-op-de-deur woning, dan zet u eigenlijk uw handtekening onder een contract zonder te zien wat u koopt, zonder iets tastbaars. Daarom voorziet de woningbouwwet - in de volksmond beter bekend als de wet Breyne- in een erg ruime bescherming van de consument. Om van die bescherming te kunnen genieten moet aan drie voorwaarden voldaan zijn:

Lees meer >

Verlichting

Keuken Bulthaup

De verlichting in een huis is erg belangrijk en toch wordt er hier tegen nog veel gezondigd. Een goede verlichting moet praktisch & efficiënt zijn, maar ook de juiste sfeer scheppen. In woningen wordt er daarom steeds gewerkt met een combinatie van soorten verlichting. Als basis wordt er steeds gebruik gemaakt van een degelijke algemene verlichting die ook reeds zorgt voor de eerste toon naar sfeer & beleving toe. Deze basisverlichting wordt verder aangevuld met accentverlichting om extra detail en/of zones uit te lichten.

Lees meer >

De intelligente woning

In tegenstelling tot een domotica-installatie, die het soms meer van snufjes moet hebben, is een intelligente woning een oplossing die uw huis echt slimmer maakt. Hierdoor weet uw huis als het ware wat u gaat doen en anticipeert hierop. Een intelligente woning moet het niet hebben van ingewikkelde bedieningspanelen, combinatietoetsen en andere onzin, maar weet uit zichzelf wat het moet doen zodat u en uw gezin het niet meer moeten doen.

Lees meer >

Warmtepomp

Warmtepomp installatie

Een warmtepomp gebruikt energie uit de natuur waardoor het een ecologische én energie-efficiënte keuze is. Het systeem kan warmte uit de grond, uit het grondwater of uit de buitenlucht halen. Deze gratis en hernieuwbare energie wordt door de warmtepomp aangewend voor de verwarming van werk- of leefruimtes, voor de aanmaak van warm sanitair water en zelfs voor de verwarming van het zwembad. De werking van een warmtepomp kan je eigenlijk vergelijken met de werking van de motor van je koelkast, maar dan precies omgekeerd.

Lees meer >

BEN woning

BEN is een afkorting en staat voor Bijna Energie Neutraal. Dit betekend een woning die bijna geen energie verbruikt en toch over voldoende comfort beschikt voor de bewoners. Men spreekt van een BEN woning van zodra het E-peil kleiner of gelijk aan 30 is.

Lees meer >

Isolatie

Bereken zelf de nodige isolatiedikte met onze rekentool.

In België hebben we verwarming nodig om het hele jaar door een aangename binnentemperatuur te bereiken. Indien de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur ontstaat volgens de wetten van Fourier energietransport door de schil van een gebouw (muur, dak, vloer). Om de temperatuur constant te houden, moet deze verloren gegane energie weer toegevoegd worden.

Hierbij een overzicht van de gemiddelde lambdawaardes van veel voorkomende bouwmaterialen:

Lees meer >

Luchtdichtheid

Om een gebouw goed te isoleren is het van het allergrootste belang om ook de luchtdichtheid goed te verzorgen. Immers heeft het weinig zin om een gebouw volledig in te pakken met isolatie als het gebouw niet luchtdicht is. Een gebouw luchtdicht maken, betekent dat er aan de binnenkant van de isolatielaag een ononderbroken luchtdichte laag wordt aangebracht. Als deze schil niet luchtdicht is, zullen er overal spleten & kiertjes in het gebouw zitten. Hierlangs komt er koude lucht binnen of ontsnapt er warme lucht.

Lees meer >

Ventilatie

Mechanische ventilatie

Doordat isolatie en luchtdichtheid een belangrijke rol spelen bij iedere nieuwbouw, stijgt ook de nood aan een goede ventilatie. We hebben allemaal nood aan verse én gezonde lucht om goed te kunnen functioneren. Luchtcirculatie zorgt voor een gezond binnenklimaat door ‘vervuilde’ lucht te vervangen door nieuwe, verse lucht. De lucht in een woning raakt vervuild door blootstelling aan verschillende vervuilingsbronnen: zweet, ademhaling, huisdieren, onderhoudsproducten, …

Lees meer >