Verlichting

De verlichting in een huis is erg belangrijk en toch wordt er hier tegen nog veel gezondigd. Een goede verlichting moet praktisch & efficiënt zijn, maar ook de juiste sfeer scheppen. In woningen wordt er daarom steeds gewerkt met een combinatie van soorten verlichting. Als basis wordt er steeds gebruik gemaakt van een degelijke algemene verlichting die ook reeds zorgt voor de eerste toon naar sfeer & beleving toe. Deze basisverlichting wordt verder aangevuld met accentverlichting om extra detail en/of zones uit te lichten. Om het verhaal helemaal af te maken kan er dan nog extra sfeerverlichting toegepast worden.

De basis van een goede, uitgekiende verlichting is een juist lichtplan. De lichtspecialisten van Multibat kunnen dit perfect voor u uitwerken op basis van de bouwplannen en dit lichtplan vormt dan ook direct de basis voor het (uitgebreidere) techniekenplan. Iedere ruimte wordt apart bekeken en opgedeeld in verschillende functies en zones. Aan de hand van deze zones wordt dan telkens de juiste verlichting ingepland. Voor complexere ruimtes zoals bvb. een leefkeuken kan dit zelfs leiden tot een combinatie van algemene verlichting, taakverlichting & accentverlichting, immers in een goed verlichte leefkeuken moeten de gerechten perfect gegaard worden, dient er voor de juiste (verlichtings)sfeer gezorgd worden tijdens het tafelen en kan er zowel iets inspannend als ontspannend gedaan worden in de keuken. Uw lichtspecialist zal ook steeds rekening houden met de kleur van de ruimtes, zo kan een donkere ruimte tot 2X zoveel licht nodig hebben als een lichtere ruimte. 

 

Bijna alle verlichting die we nu in een woning gebruiken bestaat uit ledverlichting. We mogen echter niet zomaar spreken van de 'ledverlichting' in het algemeen want er bestaan erg veel verschillende leds telkens met hun specifieke eigenschappen en toepassingen. De technologie van de ledverlichting zorgde voor een heuse omwenteling in de verlichtingswereld en een andere benadering t.o.v. de conventionele verlichting. We mogen eigenlijk wel stellen dat de verlichtingswereld door die ledrevolutie wat sneller geprofessionaliseerd is. Waar we vroeger de lichtsterkte van een lichtbron weergaven aan de hand van het verbruikte vermogen (typisch voorbeeld: halogeenspotje 50W, gloeilamp van 100W) wordt dit nu uitgedrukt in lumen, wat de correcte eenheid is van lichtsterkte (vb. ledspot levert 600lumen). De reden hiervoor is dat er echt veel variatie is in de efficiëntie van leds die op de markt aanwezig zijn. Zo kan een led van 50lm/W voor een lichtsterkte van 600lumen 12W aan energie verbruiiken, terwijl een efficiëntere led van vb. 120lumen/W hiervoor slechts 5W zal verbruiken. Het wordt zo snel duidelijk dat het vermogen (W) geen juiste maat meer is om een idee te krijgen van de lichtsterke.