Isolatie

EPS isolatie voor crepi

In België hebben we verwarming nodig om het hele jaar door een aangename binnentemperatuur te bereiken. Indien de binnentemperatuur hoger is dan de buitentemperatuur ontstaat volgens de wetten van Fourier energietransport door de schil van een gebouw (muur, dak, vloer). Om de temperatuur constant te houden, moet deze verloren gegane energie weer toegevoegd worden.

Gemiddelde Lambdawaardes

Materiaal Lambdawaarde
Vacuüm Isolatie Panelen (VIP) 0,007
Resolhardschuim 0,018
Polyisocyanuraat hardschuim (PIR) 0,023
Polyurethaanhardschuim (PUR) 0,026
Geëxtrudeerd Polystyreen (XPS) 0,035
Geëxpandeerd Polystyreen (EPS) 0,040
Glaswol 0,035
Rotswol 0,035
Cellenglas (foamglas) 0,042
Cellulose (papiervlokken) 0,037
Kurk 0,040
Schapenwol 0,040
Stro 0,056
OSB 0,13
Binnenmuur (thermobloc) 0,29
Pleister 0,52

 

Overzicht van de U-waardes (richtwaardes):

BEN woning: Umax = 0,24W²K

Laag S-peil (25): Umax = 0,20WmK

Passiefhuis (S-peil 10): Umax = 0,15W/m²K

Vanaf 2018 legt de norm een Umax waarde op van 0,24W/m²K op voor volgende opake scheidingsconstructies:

- Daken & plafonds

- Muren

- verticale & hellende scheidingsconstructies in contact met onbescherme (kruip)kelder

- vloeren

Soorten isolatie

Soorten isolatie

Er bestaan enorm veel soorten isolatie met telkens specifieke eigenschappen, en dus eigen voor- en nadelen. Dit zorgt er voor dat niet elke soort isolatie geschikt is voor elke toepassing. Hier onderscheiden we de isolatie volgens toepassing.

 

1. Muurisolatie (spouwisolatie)

Hiervoor gebruiken we meestal vaste isolatieplaten. Omwille van de zeer goede isolatie-eigenschappen wordt veelal PIR voorgesteld, zodat ook het totale muurpakket niet te breed wordt.

PUR (Polyurethaan) is een volledig synthetisch materiaal dat machinaal werd opgeschuimd zodat de dikte en de afmetingen maatvast zijn. De meeste platen op de markt zijn voorzien van een tand-groefsysteem wat de isolatie-eigenschappen & plaatsing bevordert. PUR platen komen meestal met een dampscherm langs één zijde. De naden dienen dan op hun beurt afgeplakt te worden met aluminium tape. Het grote voordeel van PUR isolatieplaten is dat ze licht- en drukvast zijn en bij een lage isolatiedikte toch een hoog isolatierendement geven (Door de lage lambdawaarde). Nieuwe PUR platen kunnen zelfs een lambdawaarde hebben van 0,022W/mK.

Aanbrengen van de spouwisolatie

PIR (Polyiscyanuraat) is eigenlijk een verbeterde versie van PUR, waarbij de verbeteringen vooral op het gebied van de isolatiewaarde en de brandwerendheid te vinden zijn. Bij brand komen er ook minder giftige stoffen vrij dan bij PUR. Door de beter isolatiewaarde dan PUR heb je minder dikke isolatie nodig. Doordat PUR echter iets goedkoper is, wordt PIR als spouwisolatie alleen gebruikt als de dikte van de isolatie beperkt is. PIR is een erg duurzaam materiaal en tijdens het produceren ervan wordt er weinig CO2 uitgestoten en wordt het productieafval gerecycleerd.

EPS (Expanded polystyreen) wordt in de volksmond ook wel een piepschuim of isomo genoemd. EPS wordt gemaakt door polystyreenkorrels te verhitten in een mal, waardoor deze gaan uitzetten en aan elkaar gaan kleven. Hierdoor bevat EPS een grote hoveelheid stilstaande lucht (tot 98%). Het grote voordeel van dit materiaal is dan ook dat het erg licht is en bovendien relatief goedkoop (want slechts 2% materiaal). EPS kan verkregen worden in isolatieplaten met tand & groefverbinding. Voordeel van die EPS platen is dat ze ongevoelig zijn voor vocht (rotvrij, schimmelvrij) en ook drukvast. De isolatiewaarde is goed, maar wel duidelijk minder dan van PUR/PIR. EPS is volledig recycleerbaar.

In combinatie met crepi wordt meestal EPS gebruikt omdat de dikte minder rol speelt en EPS redelijk vormvast is, bovendien is de hechting op EPS erg goed.

Losse EPS parels (korrels) worden ook dikwijls gebruikt om in te blazen in (bestaande) spouwmuren om deze zo te gaan isoleren.

XPS (Extruded Polystyreen) bestaat alleen in plaatvorm en wordt ook meestal voorzien van een tand-groefverbinding. Door de gesloten cellenstructuur zijn de platen vochtwerend, drukvast en goed isolerend. Ze zijn iets duurder dan de EPS platen, maar ze hebben wel een sterkere isolatiewaarde. Ze zijn ook gemakkelijker te verwerken en hebben een hoge diffusieweerstand (dampdoorlatenheid). XPS platen zijn drukvaster dan EPS platen en bovendien nog beter bestand tegen vocht. 

Rotswol is niet alleen een goede keuze om je woning thermisch te gaan isoleren, maar ook om het geluid tegen te houden. Als je wilt voorkomen dat ongewenste geluiden de woning binnendringen is rotswol het materiaal bij uitstek. Bovendien is rotswol ook onbrandbaar. Rotswol is een damp-open materiaal waardoor het vocht vrij kan circuleren zodat de kans op vochtproblemen erg klein is. De buitenste zijde van de rotswolplaten wordt meestal uitgevoerd in een hardere afwerking zodat die extra weersbestendig wordt. De isolatiewaarde van rotswol blijft ook behouden in de loop van de tijd.

Glaswol wordt gemaakt van gerecycleerde glasscherven aangevuld met zuiver zand en is daarom een milieuvriendelijk materiaal. Voor spouwisolatie is glaswol minder geschiklt dan rotswol omdat het -bij in contact komen met vocht- veel van zijn isolatie-eigenschappen verliest. Een voordeel van glaswol is zijn zelfdovendheid en het is moeilijk brandbaar.  Glaswol is wel iets goedkoper dan rotswol.

Aanbrengen van de isolatiechape op basis van PUR

2. Vloerisolatie

Vloerisolatie wordt meestal uitgevoerd met gespoten PUR. Bovenop de isolatielaag in gespoten PUR komt dan de chapelaag met hierin de leidingen voor de vloerverwarming. Gespoten PUR kan gebruikt worden voor alle types vloeren. Alle elektriciteitsleidingen en sanitaire leidingen worden op die manier ook stevig verankerd. Bij gebruik van gespoten PUR op het gelijkvloers heb je ook geen laag uitvulchape meer nodig. Er bestaat ook een akoestische versie van gespoten PUR, waarbij de densiteit nog hoger ligt om een beter akoestisch comfort te bekomen. Het grote voordeel van gespoten PUR is dat het een bijzonder goede dichting heeft en elk gaatje en oneffenheid uitsluit.

De vloerisolatie kan ook uitgevoerd worden met isolatieplaten. Afhankelijk van de hoogte van de vloeropbouw kiest men dan best voor PIR of XPS platen.

Meestal wordt er in combinatie met een vloerisolatie gewerkt met een isolerende chape (of isobeton). Deze bestaat uit een combinatie van isolatiemateriaal en een cementsamenstelling. Als isolatiemateriaal worden meestal polystyreenkorrels (EPS) genomen. Het grote voordeel van een hybridesyteem vloerisolatie & isolerende chape zijn de uitstekende geluidsdempende waardes, naast de thermische isolatie. Isolatiechape is dan ook bij uitstek geschikt om te gebruiken bij zwevende vloeren (parket,..).

Plaatsen van PIR isolatie op plat dak

 

 

 Schuin dak

Hier zijn er erg veel mogelijkheden en kunnen bijna alle types isolatie gebruikt worden. Prijstechnisch zijn isolatiedekens van minerale wol erg interessant. Belangrijk is dat er steeds een degelijk onderdak nodig is, anders wordt het isolatiemateriaal vochtig wat ongunstig is bij minerale wol (zeker bij glaswol). Het isoleren van een schuin dak dient steeds te gebeuren in combinatie met een dampscherm. Het dampscherm zorgt ervoor dat de vochtige, warme lucht niet in het isolatiemateriaal en de dakconstructie kan trekken. Zorg er daarvoor steeds voor dat ook alle naden en kieren tussen het isolatiemateriaal en het dak perfect worden afgedicht met speciale afdichtingsband (met elastische lijm).

3. Dakisolatie

Plat dak (warm dak systeem)

PIR (Polyiscyanuraat) wordt erg veel toegepast als dakisolatie omwille van de zeer goede thermische eigenschappen, waardoor er een minder hoge dakrand nodig is dan met andere materialen. Bovendien is PIR erg drukvast waardoor het geen probleem vormt voor dakwerkers om op de PIR isolatieplaten te staan zonder dat deze gaan vervormen. Dit vormt dan ook geen probleem voor andere techniekers die nadien nog op het dak moeten zijn zoals bvb. installateur zonnepanelen, airco, e.a..... Dit is erg belangrijk want als een isolatiepaneel beschadigd raakt vermindert haar isolatiewaarde. Voor dakbedekking is PIR isolatie relatief gezien, de meest gunstigste, kwalitatieve & duurzame isolatie op de markt.

XPS (Extruded Polystyreen) wordt nog erg veel toegepast als dakisolatie als de hoogte van de dakopstand dit toelaat. Door zijn goede bestandheid tegen vocht kan het ook bij slechtere weersomstandigheden geplaatst worden. Bovendien zijn XPS platen erg drukvast, waardoor het geen probleem vormt om achteraf over de isolatie te wandelen. Voordeel t.o.v. PIR is zijn lage prijs. Nadeel van XPS is wel zijn brandbaarheid.

Plaatsen van isolatie bij een schuin dak