Restauratie historisch pand te Brussel

Uitdagende renovatie in hartje Brussel.

 

In hartje Brussel is Multibat de uitdaging aangegaan om een verwaarloosd pand in zijn oude glorie te herstellen. In dit gebouw was vroeger ook het beroemde modehuis Natan gevestigd. Onder toezicht van Monumentenzorg werden onder andere historische, verloren gewaande details, ontdekt en in ere hersteld. Het gebouw herbergt thans een volledig nieuw ingericht winkel van Dille & Kamille én vijf schitterende appartementen. Brussel heeft er, op amper 150 m van de Grote Markt, weer een juweeltje bij.

 

Voor
Toestand voor de renovatie
Na
Volledig gerenoveerd pand in hartje Brussel

Bij deze renovatie stond de restauratie van de authentieke elementen voorop.

Het plafond werd volledig hersteld en gerestaureerd volgens de originele toestand. Waar nodig werden zelfs nieuwe moluren bijgemaakt om naadloos te passen bij de bestaande. 

Herstellen van het plafond in de oorpronkelijke toestand
Herstellen van het plafond in de oorpronkelijke toestand

Volledig nieuw dak

Het dak werd volledig vernieuwd zodat het opnieuw - voor de volgende 100 jaar - het gebouw kan beschermen tegen neerslag en andere weersinvloeden. Het dak werd terug volledig in leien uitgevoerd en ook de 2 dakkapellen werden volledig afgebroken en opnieuw geplaatst, net zoals het origineel was. De nieuwe dakkapellen kregen nu wel eerst een volledig onderdak in zink.

Voor
Origineel leiendak
Na
Herstelling origineel leiendak
Opnieuw aanmaken van de orginele gevelornamenten
Uitwerken ontwerptekening aan de hand van oude illustraties

Ontwerptekening gevelornament aan de hand van oude illustraties.

Aanmaken van nieuw gevelornament in klei

Maken van nieuw gevelornament in atelier 

Herstellen gevelornament

Inpassen & bijwerken nieuw ornament in de gevel. 

De volledige restauratie van de lichtkoepel in brandglas is de parel aan de kroon.

Voor
Volledig opnieuw samenstellen van de lichtkoepel in brandglas
na
Nieuwe lichtkoepel in brandglas

Het gebouw kreeg tevens een update met alle respect voor het verleden.

Tijdens de renovatiewerken werden ook de nodige ingrepen gedaan om het gebouw aan te passen aan de huidige behoeften. De elektrische & sanitaire installatie werden volledig vernieuwd, het dak werd helemaal geïsoleerd conform de huidige standaard. Er werd ook een extra lichtstraat aangebracht om extra licht in het midden van het gebouw binnen te trekken. Het gebouw werd ook uitgerust met de nodige veiligheidsmaatregelen, zoals rookmelders, brandblussers, haspels en een nieuwe brandtrap om -in geval van nood- het gebouw veilig te kunnen evacueren.

Lichtstraat om extra licht binnen te trekken
Voorziening brandtrap
Nieuwe, uitnodigende voorgevel.
Inpassen nieuwe ornamenten
Restauratie originele gevel
Vernieuwd winkelinterieur
Inpassen ontbrekende stukken in originele trap
Oude illustratie oorspronkelijke gevel
Aanmaak nieuwe moluren om te passen bij de originele exemplaren
Gerestaureerde trap
Gerestaureerde overloop
Volledig ingepakt dak met behandeld dakgebinte